Danubius International Conferences, Conferința națională cu participare internațională Repere teoretice și bune practici în psihologie - 1 Editie

Despre pierdere și doliu la copii

Diana Balaban
Last modified: 2021-01-22

Abstract

Pierderea in sens general și, implicit, moartea sunt fenomene pe cât de naturale, pe atât de delicate. Uneori, din intenții bune, parintii evita sa le abordeze considerând ca lucrurile despre care nu vorbesc se uita mai ușor sau ca temele dureroase activează din nou durerea sau o amplifica. Însă, din păcate, pierderile suferite care nu au fost integrate in psihicul copilului, pot crea, ulterior, probleme de dezvoltare la nivel emoțional și comportamental. Doliul este un proces care nu apare doar când cineva moare, ci când cineva sau ceva ce prețuim mult este pierdut pentru totdeauna. O abordare realista, empatica, suportiva pentru copii ajuta la gestionarea procesului de doliu și oferă o baza buna pentru pierderile ce vor urma firesc pe parcursul vietii lor.
In cadrul workshop-ului, vom dezbate teme precum:
- cum ii vorbești copilului tău despre moarte
- cum ii oferi suportul tău in cazul in care copilul tău suferă o pierdere ( ex. divorțul, pierderea unui prieten apropiat, a unui animal de companie, a unor obiecte speciale)
- prezenatrea stadiilor unui proces de doliu
- exercitii practice pentru parcurgearea doliului
- cum sa îți oferi propriul model in gestionarea pierderilor