Danubius International Conferences, Conferința națională cu participare internațională Repere teoretice și bune practici în psihologie - 1 Editie

Meditația Dinamică, Epigenetica și Psihoterapia de Familie

Olivia Sintoma
Last modified: 2021-02-23

Abstract

Ca psihoterapeut practicant în domeniu psihoterapiei de familie și cuplu, în activitatea directă alături de clienți,  am resimțit nevoia extinderii modalitaților de intervenție astfel încât eficiența intervențiilor terapeutice să crească. Uneori, asistandu-i pe clienti în demersurile lor de rezolvare a problemelor pe care le aveau, am primit întrebări referitoare la modalitațile concrete de transmitere transgeneratională a modelelor și mecanismelor de copping în sistemul familial. În cadrul teoriile obișnuite despre influența mediului și a eredității asupra dezvoltarii fiintei umane găseam răspunsuri parțiale care să răspundă acestor întrebări.

Prin intermediul acestui studiu teoretic, ne propunem să atingem două obiective.

 Pe de o parte, dorim să evidențiem câteva implicații teoretice și practice ale descoperirilor din epigenetică asupra psihoterapiei sistemice de familie și cuplu.  În cadrul cercetărilor din domeniul epigeneticii, putem găsi răspunsuri complexe cu privire la gradul și la modul în care mediul și experiențele de viață ale antecesorilor influențeaza stilul de trai al urmașilor.

Pe de altă parte, vrem să identificăm și să cuantificam în ce masura apar beneficii suplimentare pentru clienții noștri prin integrarea meditației dinamice în cadrul psihoterapiei de familie. Ideea de a introduce acest tip de meditatie ca metoda de lucru în cadrul psihoterapiei sistemice de familie și cuplu  a apărut ca urmare a preocupării noastre de a scurta procesul terapeutic. Clienții ajunsi în terapie, adesea reclamă lipsa de timp sau de resurse financiare suficiente pentru a putea suține un proces psihoterapeutic mai îndelungat. Or, metodele pe care le utilizăm deja ( din domeniul psihoterapiei de familie, a terapiei cognitiv-comporatmenatale, a gestalt-terapiei, a  analizei tranzactionale, etc...), deși adesea eficiente, presupun totuși o investiție de timp și de resurse financiare din partea clienților.

In concluzie, studiul de față prezintă viziunea și  concluziile noatre , cu implicații teoretice și practice asupra modalitaților concrete de utilizare a descoperirilor din epigenetică și a meditației dinamice în psihoterapia sistemică de familie și cuplu.