Danubius International Conferences, Conferința națională cu participare internațională Repere teoretice și bune practici în psihologie - 1 Editie
Gestionarea stresului folosind metode psihologice inovative
Last modified: 2021-02-01
Abstract
Starea mentală ne influențează în mod direct condiția de sănătate, însă, în ciuda acestui fapt, facem greșeli de genul: gândim automat și reacționăm în mod reflex, ne stresăm cu gânduri de îngrijorare legate de sănătatea și bunăstarea materială a noastră și a celor dragi nouă, legăm starea de fericire și mulțumire de un eveniment pe care îl așteptăm să se întâmple, nu avem răbdare, dorindu-ne recompense rapide pentru ceea ce facem, ne creăm scenarii negative, fapt ce duce la o stare permanentă de nemulțumire. Toate acestea sunt generatoare de stres cronic și depresie. Reacția corpului, atunci când suntem bombardați de lucruri neplăcute, este manifestată prin tendința de a ne încorda. În momentul în care corpul reacționează la gânduri și imagini negative, acesta transmite creierului informația că suntem tulburați sau amenințați. Vestea bună e că suntem înzestrați în mod natural cu mecanisme naturale auto-reparatorii ce cuprind răspunsul de relaxare de care este răspunzător sistemul nervos parasimpatic și care generează o reacție care se numește ,, odihnește-te și digeră”. Când se produce relaxarea, răspunsul la stres încetează, sistemul parasimpatic se activează și hormonii de vindecare ca oxitocina, dopamina, oxidul nitric, endorfinele, inundă organismul și scaldă fiecare celulă. Dar aceste mecanisme se activează doar dacă sistemul nervos e relaxat. Atunci când este activ răspunsul la stres, ele sunt anihilate, organismul fiind prea ocupat cu lupta sau fuga. Meditația, relaxarea musculară, toate tehnicile aplicate corpului activează răspunsul de relaxare, iar preocuparea noastră ar trebui să fie cum activăm mai multe răspunsuri de relaxare în corp.
Practicarea acestor metode duce la schimbarea în profunzime a emoțiilor, a gândirii și a modului în care reacționăm la evenimentele vieții, prin modificarea viziunii pe care o avem despre însăși viața, folosind instrumente ca tehnicile de imagerie mentală ce includ exerciții de relaxare, respirație, meditație, gândire pozitivă și conștiință de sine. Obținem astfel ameliorarea stării psihologice și activarea resurselor individuale, se creează condiții prielnice pentru a înțelege modul în care procesăm și utilizăm experiențele trăite, precum și ce semnificație au acestea, felul în care le interpretăm, atât la nivel corporal, prin conștientizarea blocajelor, a durerilor, a tensiunilor și a exprimării fizionomice, dar și la nivel cognitiv, verbal și imagistic, prin descrierea emoțiilor trăite, a imaginilor, a gândurilor, a reprezentărilor și a fanteziilor.
Metodele de destresare din cadrul programului s-au dovedit a fi atât de eficiente pentru că aceste metode presupun educarea mentalității, schimbarea în profunzime a stilului de viață, și nu doar o gestionare eficientă a momentului maxim de stres, ci schimbarea radicală a modului în care primim, reacționăm și interpretăm ceea ce ni se întâmplă, crescând astfel abilitatea de a ne adapta cu ușurință situațiilor stresante, fără a simți repercusiunile fizice și emoționale negative ale stresului.
Atunci când ne conștientizăm propriul corp, ne punem în contact cu lumea noastră interioară, iar simpla observare a unei stări de nervozitate, de supărare, este suficientă pentru a ne modifica perspectiva și pentru a ne deschide în fața unor alte opțiuni legate de reacțiile noastre zilnice. Luciditatea ne pune în legătură cu natura trecătoare a sentimentelor și a percepțiilor pe care le avem, iar atunci când ne focalizam în mod conștient asupra senzațiilor noastre corporale noi avem posibilitatea să recunoaștem fluctuația emoțiilor și ne amplificăm astfel controlul asupra lor. A învăța să respirăm calm și a rămâne într-o stare de relaxare fizică aproximativă chiar și în momentul accesării amintirilor traumatice și dureroase este un instrument esențial în procesul de vindecare, pentru că atunci când respiri în mod conștient și adânc de câteva ori poți observa imediat efectele frânei sistemului parasimpatic asupra stării de agitație, iar cu cât te focalizezi mai mult asupra respirației, beneficiile vor fi din ce în ce mai mari. Pentru a se realiza schimbarea este necesar să te deschizi în fața experiențelor tale interioare, iar primul pas constă în a da voie minții să se focalizeze asupra senzațiilor pe care le simți, observând că senzațiile fizice sunt trecătoare și reacționează la cele mai mici schimbări ale poziției corporale, ale respirației sau a gândirii. După ce înveți să fii atent la senzațiile fizice, următorul pas este acela de a le eticheta, de exemplu atunci când te simți anxios simți o senzație de contracție în zona pieptului, astfel trebuie să-ți focalizezi atenția asupra acelei senzații și vezi ce se schimbă dacă expiri prelung sau atunci când îți ciocănești pieptul sub claviculă. Practicând luciditatea vei obține o calmare a sistemului nervos simpatic, astfel devenind mai puțin predispus să intri automat în reacția de tip luptă sau fugi. Dezvoltarea capacității de a observa și de a-ți tolera senzațiile fizice va duce la o securizare a condițiilor in care retrăiești trecutul traumatizant. În momentul în care acceptăm faptul că senzațiile corporale se schimbă permanent, noi vom putea tolera un disconfort mult mai mare. Următorul pas va fi acela de a observa jocul ce are loc între gânduri și senzații fizice. Conștientizarea manierei în care corpul organizează anumite emoții și amintiri specifice va facilita posibilitatea eliberării și înlăturarea anumitor senzații pe care le-am blocat la un moment dat în încercarea de a supraviețui. Schimbându-ne percepția asupra stresului, vom ajunge să gândim că experiența stresului poate contribui la dezvoltarea rezistenței psihice, a puterii de conștientizare, a unor noi perspective, precum și faptul că stresul ne poate ajuta să ne definim mai clar prioritățile, să ne consolidăm relațiile, să punem mai mult preț pe viață și să fim mai conștienți de scopul nostru.